Юлі Волю

У понеділок світові ЗМІ були переповнені повідомленнями про звернення Ренат Кузьміна до президента США Барака Обами. Першому заступнику Генерального прокурора Ренату Кузьміну була скасована 5-річна багаторазова віза до США , і він поспішив звинуватити колишнього конгресмена США Джима Слеттері у використанні особистих стосунків з головою Державного департаменту США, Хілларі Клінтон, з метою лобіювання інтересів Тимошенко у Конгресі США і у Держдепц. Але прес-секретар держдепартаменту США Вікторія Нуланд сказала, що Ренат Кузьмін не відповідає критеріям Законів США про імміграцію та націоналізацію , які встановлюють, коли США можуть видати візу: “Наші зусилля стосовно уряду України до сьогодні полягали у використанні дипломатичного процесу, аби закликати його змінити політичний курс, припинити політичні переслідування, звільнити колишнього прем’єр-міністра Юлію Тимошенко та краще захищати репутацію України як демократичної країни. Це політика, якої ми дотримуємося в даний момент. Звісно, ці заходи, про які ви говорите (візові обмеження – ред.), можливі, але ми не є на цьому етапі “.

Однак, схоже, що українська влада ігнорує реакцію уряду США. У п’ятницю Сергію Власенку було відмовлено у можливості виїхати на засідання Європейського суду з прав людини. Діючи таким чином, українські можновладці продовжують звинувачувати США. Застосування такої міри до Власенка саме зараз фактично є ознакою поганого тону в міжнародних відносинах, навіть якщо українська влада має підстави для обмеження Власенка у переміщеннях.

Ймовірно, цей випадок не є помітним. Але український уряд має за основу потужні фінансові клани. Вони мають достатньо сил, щоб залучати великі фірми США до дослідження кримінальних справ в Україні. У четвер в звіті за замовленням уряду України, група американських юристів дійшла висновку, що важливі юридичні права ув’язненого екс прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, були порушені під час суду в минулому році за звинуваченням у зловживанні її офіційною владою, і що вона була неправильно кинута до в’язниці ще до її засудження і винесення вироку.

Юристи, на чолі з колишнім адвокатом Президента Обами Грегорі Б. Крейг, зробили висновок, що пані Тимошенко було відмовлено в адвокаті в “критичній стадії” її судового процесу і що в інший час її адвокати були помилково відсторонені від виклику відповідних свідків.

Але ці ж адвокати також прийшли до висновку відсутності політичних мотивів у “газовій справі” проти Тимошенко. Таким чином, уряд США отримав суперника в США На брифінгу у Вашингтоні 13 грудня офіційний представник держдепартаменту Вікторія Нуланд заявила: “Нас непокоїть, що адвокати Skadden, Arps, Slate, Meagher&Flom, очевидно, й не збиралися знайти політичні мотиви, якщо вони обмежилися розглядом лише паперових протоколів судових засідань і не звертали уваги на ширший політичний контекст, в якому відбувався судовий процес.”

Вікторія Нуланд підкреслила, що позиція адміністрації США щодо вибірковго переслідування в Україні залишається незмінною: “Незалежно від мандата цього дослідження, воно було неповним та не дає точної картини.”

Так що, цілком можливо, що американська влада повинна буде застосувати візові санкції або заморозити рахунки українських чиновників для безпеки США

English version